Melyik a jobb? Mi a különbség? Gél lakk, vagy műköröm?

Posted on 2019-10-09 Melyik a jobb? Mi a különbség? Gél lakk, vagy műköröm? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Sok hiedelem kering a Hölgyek körében, annál is több téves elképzelés, melyeknek nem mindig van tényleges jogalapja, vagy valóságtartalma. Ez leginkább a félinformációknak tudható be, így én is szeretnék csatlakozni azon elhivatott kollégáimhoz, akik szakértelmükkel és tapasztalataikkal a hátuk mögött, segítséget nyújtanak ebben a kérdéskörben.

Ezzel együtt mindenképpen javaslom kikérni a kedvenc körmösünk tanácsait is természetesen, hiszen Ő ismeri jobban szakmai szemmel a mi kezünket! 🙂

Mi a hagyományos körömlakk?

Levegőre kötő, higítószeres festék, melynek teljes száradási ideje hivatalosan 6 óra! 😀 Ezt nyilvánvalóan ember nincs, aki kivárja 😀 Mégis jó tudni, miért lesz párnaszövet mintás reggelre az esti remekművünk…:) Eltávolítása acetonos, vagy acetonmentes körömlakk lemosós vattakoronggal történik.

Ferrari piros hagyományos, színes körömlakkozás

Előnye: mezei halandóként otthon könnyedén fel tudjuk festeni magunk is, illetve eltávolítani is ugyanilyen könnyű. Beszerzése is egyszerű, ráadásul viszonylag olcsó. Kézügyességet igen, különösebb szaktudást nem igényel.

Hátránya: örökkévalóságnak tűnő száradási idő és nagyon rövid élettartam…számomra ez a kettő elegendő volt a gél lakkra való azonnali rázizzenéshez! 🙂

Mindezekkel együtt, van aki erre esküszik, s ha Te is így vagy vele, ne félj ilyet kérni a Körmösödtől, az igazán profi szakemberek termékpalettáján igenis szerepel a gazdag színválasztékú hagyományos körömlakk is! <3

Mielőtt kitanultam a kézápoló szakmát, én is azok közé tartoztam, akik felkenték a boltban megvásárolt színt, „azt jóvan” (pláne tiniként)…nos, ez működik, ám mégis klasszisokkal szebb eredményt lehet elérni, ha szakszerűen alkalmazzuk ezeket a klasszikus, hagyományos lakkokat.

Profi menetrendje a következő: 1 réteg körömerősítő alaplakk, 2 vékony réteg szín, majd 1 réteg fény lakk.

Alaplakk: megvéd attól, hogy a színes lakk elszínezze a saját körmöd (tudod, mint amikor apiros lakk lemosása után sárgás lesz a körmöd, jujj…)

Színes körömlakk: azért 2 vékony réteg, mert egyrészt a rétegek közt van plusz száradás, így gyorsabba teljes száradás és picit tartósabb a végeredmény, arról nem beszélve, hogy a szín teljes élénkségét, gazdagságát a második réteggel mutatja meg igazán.

Fedő lakk: védőréteg és extra fény a szerepe.

FONTOS: hagyományos lakk használata előtt készíthetünk áztatós, azaz hagyományos manikűrt, gél lakkozás előtt SEMMIKÉPP NE! Ugyanis a gél lakk alatt matt, száraz, por- víz- és zsírmentes, fertőtlenített felületre van szükség a megfelelő tapadáshoz, illetve az alágombásodás elkerüléséhez!

Jöjjön a gél lakk, vagy zselé lakk…

A mai gél lakkok, lakkzselék, vagy zselé lakkok LED vagy LED+UV fényre kötnek / száradnak meg, a régebbiek csak UV fényre. Alapanyaga akril-műgyanta félék csoportjába tartozik.

One Step Crystalac – csillmáos pink, egyik kedvencem 🙂

Létezik az úgynevezett ONE STEP, egy fázisú és a klasszikus 3 STEP, többfázisú gél lakk, ez utóbbi a legelterjedtebb.

ONE STEP gél lakk: ahogy a neve is mutatja, 1 lépéses, avagy 1 fázisú. Kinézetére és tégelyére tekintve ugyanolyan, mint a 3step, azonban nagyszerűsége a 3 in 1 tudásában rejlik, ugyanis a one step gél lakk tartalmazza a base + szín + top gélt is egyben, tehát érdemes használat előtt kissé felráznunk, télen kicsit meleíteni tenyerünkben fellrázás előtt, hogy a 3 komponens jó homogén legyen és a megfelelő szín és kötés jöhessen létre használatkor.

Alkalmazása:

Kézmosás, bőrfertőtlenítés és SZÁRAZ!!! manikűr után jól portalanítunk, használjunk Nail Prep folyadékot, majd felkenjük az első réteg one step gél lakkot, vékony rétegben! LED lámpában gyorsköttetünk 5-10 mp-ig, majd felfestjük a második réteg one step gél lakkot és készre köttetjük LED lámpában kb 60mp alatt. KÉSZ! 🙂

Előnye: tartósabb, mint a hagyományos körömlakk, gyorsan kész, leoldása oldószerrel átitatott vatta és alufóliaburok alatt 5-10 perc, könnyedén eltávolítható a maradványa narancsfa pálcával, vagy a bőrfeltoló-kaparó eszköz tompábbik, feltoló fejével. Akár hetente új színt festhetünk fel. Továbbá pedikűr, azaz lábkörmök festésére is határozottan ajánlom, mert egyszerű és mivel kevésbé érik környezeti hatások, hasonlóan tartós akár 3-4 hétig is, ekkor a lábkörmön lévő lenövés sem olyan zavaró még.

Hátránya: kevésbé tartós, mint a klasszikus 3 STEP, azaz többfázisú társai, véleményem szerint legalább egy plusz Top gél, Fényzselé jól jönne rá, mert nem olyan szép a fénye, pláne 1 hét után. Szolárium fénye túlkötést eredményezhet, elszínezheti a gél lakkozott körmünket.

A klasszikus 3 STEP, vagy többfázisú / 3 lépéses gél lakk / zselé lakk:

Szintén LED vagy LED+UV fényre köt / szárad, a régebbiek csak UV fényre. Alapanyaga szintúgy akril-műgyanta félék csoportjába tartozik.

3 STEP / 3 lépéses neve ezt takarja: a szín alá BASE gélt, főlé fedésnek TOP gélt, vagy Fény zselét alkalmazunk. Ez a fajta gél lakk, vagy zselé lakk a kötés / polimerizáció során ragacsos réteget hagy maga után, melyet CLEANSER-rel, azaz FIXÁLÓ folyadékkal távolítunk el. Bár jómagam már csak és kizárólag magasfényű, szupererős és FIXÁLÁSMENTES TOPfényzselét használok.

Gél lakkal, zselé lakkal könnyen festhetünk mintákat is, s kedvünkre díszíthetjük.

Eltávolítása speciális oldószerrel, vagy reszelővel / csiszológéppel történhet. Ma már az erősített gél lakkozási technikának köszönhetően – ahol egy alap védőréteg kerül a természetes körömre, s csak a színt csiszoljuk le, majd festjük rá az újat – sokkal kíméletesebb és gyorsabb ezt a módszert választani, mint az áztatást. (hiszen a leáztatás és teljes eltávolítás után újra mattítani kell a természetes körmöt, míg a megerősített gél lakkozás esetében csupán 1 alkalommal éri buffer / finom reszelő a természetes körmöt, amikor is az első alalommal felkerül a védő alapréteg, majd a szín. Ezután csak a színt csiszoljuk, az alapréteg pedig, ahogy a neve is mutatja, megvédi a körmöket, ráadásul gyorsabban, szebben is nőnek, mivel a környezeti hatásoktól is megkíméli a védőréteg a körmeinket! 🙂 Zseniális!

Én is ERŐSÍTETT GÉL LAKK-ot készítek a vendégeimnek, mert a rendkívül jól tapadó és ultra erős Base / alap géllel akár kisebb köröm korrekciókat is meg tudok valósítani. (pl. betörés, beszakadás, letörés esetén)